Sitemize destek vermek için aşağıdaki kodları sitenizin ana sayfasında uygun bir yere yapıştırabilirsiniz.

24 Ekim 2007 Çarşamba

Bazı Ormanlar Dünyayı Isıtıyor

Yeni bir çalışmaya göre yalnızca tropik bölgelere dikilen ağaçlar faydalı oluyor. Diğer bölgelere, özellikle de 50. paralelin kuzeyine dikilen ağaçlar tam tersi bir etki yaparak dünyanın ısınmasına yol açıyor.
Küresel ısınmanın başlıca nedeni, özellikle insan faaliyetlerinden kaynaklanan karbondiyoksit gazı. Bugüne dek bütün ormanların fotosentez sırasında karbondiyoksiti alıp oksijene dönüştürerek, bu zehirli gazı azalttığı ve bu nedenle de ısınmayla mücadele ettiği düşünülüyordu. Ormanlar ayrıca yerden aldıkları suyu buluta dönüştürerek, dünyayı güneş ışınlarından koruyan bir tabaka da oluşturuyor.

Ancak ABD’deki Lawrence Livermore Ulusal Laboratuarı’nda bilgisayar simülasyonuyla yapılan bir çalışmaya göre, bu hesaplar yapılırken diğer etkenler gözden kaçıyor. Örneğin ormanlar, güneş ışınlarını depolayıp etraflarındaki toprağı ısıtıyor. Oysa aynı alan orman yerine karla ya da tundrayla kaplıysa, güneş ışınları yeniden atmosfere yansıtılıyor ve ısınma önleniyor.
Çalışmaya göre Avrupa’nın kuzeyi, Sibirya ve Kanada’daki ormanlar küresel ısınmaya doğrudan katkıda bulunuyor.
Araştırmaya katılan kuruluşlardan biri olan Carnegie Enstitüsü’nden Ken Caldeira, tropik bölgelerdeki ormanların önemine dikkat çekmeye çalıştıklarını söyledi. Caldeira çalışmalarının ormanları yok etmek için bahane olarak kullanılmaması çağrısı yaptı.
Bilimadamları, ormanların pekçok canlı türünü barındırma, yağış çekme ve erozyonu önleme gibi özelliklerinin de göz önünde bulundurulmasını istiyor.
Son yıllarda dünya çapında pekçok çevre kuruluşu iklim değişimiyle mücadele için ağaç dikme kampanyaları düzenliyor. Hatta çeşitli faaliyetleriyle ürettiği karbondiyoksiti sıfırlamak isteyen şahıs ve şirketler, yalnızca bu amaçla kurulmuş firmalara büyük paralar ödeyerek yeni ormanların dikilmesine katkıda bulunuyor. Ancak çevre uzmanları başından beri bu karbon sıfırlama şirketlerine şüpheyle yaklaşıyor ve örneğin dikilen ormanların bir gün kesilmeyeceği güvencesini nasıl vereceklerini soruyor.
Uzmanlar ayrıca çabaların karbon sıfırlamaya değil, çevre dostu teknolojiler geliştirerek karbondiyoksit üretimini azaltmaya yönelmesi gerektiğini söylüyor.