Sitemize destek vermek için aşağıdaki kodları sitenizin ana sayfasında uygun bir yere yapıştırabilirsiniz.

24 Ekim 2007 Çarşamba

Hakkari'de 20 bin yıllık buzullar eriyor

HAKKARİ’nin 4 bin 135 rakımlı Cilo Sat dağlarında bulanan ve yaklaşık 20 bin yıllık olduğu tahmin edilen buzullar da kürsel ısınmaya dayanamayıp erimeye başladı.

HAKKARİ’nin 4 bin 135 rakımlı Cilo Sat dağlarında bulanan ve yaklaşık 20 bin yıllık olduğu tahmin edilen buzullar da kürsel ısınmaya dayanamayıp erimeye başladı. Yer yer kalınlığı 30 metreyi bulan buzulların erimeye başlaması çevrecileri endişelendiriyor. Hakkari Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Cilo Doğa Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Yrd.Doç.Dr. Tahir Yaşar, küresel ısınmaya yönelik tedbirlerin alınmasını isterken, bölgeye giden insanların da çevreye karşı daha duyarlı davranması gerektiğini söyledi.
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Mehmet Top’un geçen yıl coğrafyacı ve jeologlarla görüşerek yaptığı çalışmalar sonucu yaklaşık 20 bin yıllık olduğunu tahmin ettiği buzullar da küresel ısınmadan nasibini aldı. Bir doğa harikası olan ve bilindikten sonra yurt içinden ve dışından bir çok insanın görmeye geldiği 4 bin 135 rakımlı Cilo Sat Dağları’ndaki buzulların da küresel ısınma sonucu yok olmasından endişe ediliyor. Yer yer kalınlığı 30 metreyi aşan buzulların bu yıl sıcaklıkların artması sonucu bir kaç metre eridiği kaydediliyor. Hakkari Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Cilo Doğa Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Yrd.Doç.Dr. Yaşar, daha önce buzul olan bölgelerde bu yıl kaya ve kumların görülmeye başlandığını belirtti. Küresel ısınmaya yönelik ciddi tedbirlerin alınması gerektiğini, aksi takdirde önümüzdeki bir kaç yıl içerisinde Hakkari’deki buzulları da yok olup gideceğini söyledi.
Yrd.Doç.Dr. Yaşar, buzulların bulunduğu bölgelere giden vatandaşların da çevreye karşı daha duyarlı olmaları gerektiğini istedi. Yaşar, özellikle çöp konusunda sorun yaşadıklarını belirterek, “Kirliliğe neden olan çöpler erimeye de neden oluyor. Ayrıca o bölgeye yol yapılmasını da istemiyoruz. Yolun olması halinde insanlar araçları ile buzulların olduğu bölgeye kadar gidecekler. Egzoz gazlarının da olumsuz etki yaratacağını düşünüyoruz'' dedi.