Küresel ısınmanın bulaşıcı hastalıkların yayılmasına etkisinin mücadele edilmesi gereken çok karmaşık ve önemli bir durum olacağı bildirildi.
Avustralya’daki Canberra Üniversitesi Halk Sağlığı ve Salgın Hastalıklar Merkezinden Dr. Anthony McMichael, Chicago’da, Amerikalı ve yabancı yaklaşık 12 bin doktor ve araştırmacının katılımıyla düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada, "Birkaç yıl önce muhtemelen bu sorunu ele almıyorduk, ancak küresel ısınma beş ila on yıl önce düşündüğümüzden de hızlı gelişti. Bu durum, bulaşıcı hastalıkların yayılması ve direncin düşmesinin nedenlerini anlamak için daha çevreci bir yaklaşım ortaya koymamız ve daha fazla veri elde etmemiz gerektiğini düşündüğüm önemli bir mücadele olacak" dedi.
Doktor McMichael, bunun karmaşık bir durum olduğunu ve "hastalıkların son on yıldaki evrimine dayanan modelleri ele alabilmek ve gelecekteki riskleri daha iyi anlayabilmek için en kısa sürede veri toplanmasını gerektirdiğini" kaydetti.
İklim değişimi üzerine hükümetlerarası uzmanlar grubunun (Giec) son raporuna göre, Dünya’da 2100’e kadar öngörülen ortalama sıcaklık artışı 1.8 ile 4 derece arasında olacak. Giec uzmanları, iklim
değişikliklerinin ölüm oranlarının artmasıyla kendini göstereceği uyarısında da bulundular.
Milliyet