Sitemize destek vermek için aşağıdaki kodları sitenizin ana sayfasında uygun bir yere yapıştırabilirsiniz.

24 Ekim 2007 Çarşamba

Küresel ısınma öngörülerine sansür

Biliminsanları, gazeteciler ve siyasetçiler, iklim değişiklikleri konusunda, büyük lobilerden baskı gördüklerini iddia ediyor. Asıl suçlanan ise, Bush yönetimi ve Amerikan petrol şirketleri.
Küresel ısınmayla ilgili öngörüler, karamsar bir tablo çiziyor. Ancak belki de daha önemlisi, uzmanların düşüncelerini serbestçe aktarabilmesinin önündeki engeller. Bir başka deyişle, gizli ya da açık sansür.
İngiliz The Guardian gazetesi, Beyaz Saray, daha özelde Bush yönetiminin küresel ısınma konusunda bilim dünyasına sansür uygulayıp, çeşitli raporlara kendi tezlerini yerleştirdiği iddiasını gündeme taşıdı.

2003 yılında ABD Çevre Koruma Ajansı’nın raporunda, insan faaliyetlerini küresel ısınmadan sorumlu tutan bölümün, Beyaz Saray tarafından değiştirildiği öne sürülüyor.

The Guardian, bu bölümlerin yerine, Amerikan Petrol Enstitüsü’nün dünyada sıcaklıkların artmadığı iddia edilen raporundan bir bölüm yerleştirildiğini yazdı.

Eski Beyaz Saray ve Amerikan Petrol Enstitüsü çalışanlarından Philip Cooney’in itirafları da iddiları doğruluyor.

Cooney, 3 hafta önce ABD Kongresi’nde, Bush yönetimi adına bizzat, yüzlerce kez iklim raporlarını değiştirdiğini itiraf etti.

UZMANLAR BASKI GÖRÜYOR
Biliminsanları Sendikası’nın araştırması da uzmanlara yönelik baskıları anlatması açısından önemli. Zira, soruları yanıtlayan yaklaşık 300 uzmanın yüzde 58’i, üstleri tarafından iklim değişikliği ve küresel ısınma ifadelerini raporlarından çıkarmaya zorlandıklarını söylüyor.

Araştırmaya göre raporlarda, bilimsel bulguları değiştirecek şekilde düzenlemeler yapılıyor, yayınlar geciktiriliyor, raporların bulunduğu internet siteleri aniden kayboluyor. Biliminsanarı, baskılar nedeniyle işlerini bırakmak zorunda kalıyor.

Araştırmaya göre, son 5 yılda bu tip siyasi yönlendirme ve sansürün görüldüğü vakaların sayısı 435’i buluyor.